Teacserje (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze)

///Teacserje (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze)

LEÍRÁS

Schwarzer tee/Tea
Teafélék családja (Theaceae)

A teacserje 10-15 m magasra is megnövő, kultúrában többnyire alacsonyabb, dúsan elágazó növény. Levelei fényes sötétzöldek, megnyúlt-lándzsásak, szélük fűrészelt. A 3 cm átmérőjű virágok a levelek hónaljából erednek, rövid kocsányúak, 5-6 hófehér szirommal és számos sárga porzóval.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

Copyright http://www.netherbarium.hu

Copyright http://www.netherbarium.hu

A teacserje ősi kultúrnövény, pontos eredete ismeretlen. Kínából a XVIII. században került át Indiába és Ceylonra, a XIX. sz. óta egyre több vidéken (Kenya, Indonézia stb.) termesztik. Megközelítően száz fajtája ismert. A tea 400-1500 m magasságig megél (3000 m magasságban is megtalálható), sok csapadékot (1200-1500 mm), továbbá magas páratartalmú (70%) levegőt igénylő növény. Számos termesztett változata létezik, ugyanakkor a termesztés szempontjából mindössze kettő:

  1. az asszám tea (Camellia sinensis var. Assamica) és a
  2. a kínai tea (Camellia sinensis var. sinensis) jelentős.

Morfológiai szempontból nézve, a kínai tea levelei kisebbek, vaskosabbak, durvább erezetűek, az asszámi teáé pedig nagyobbak, vékonyabbak, finomabban erezettek, s az utóbbi tea leveleinek a koffein tartalma is magasabb.
A legnagyobb teatermelő teaterületek Indiában, Kínában, Ceylonon (Srí Lanka), Indonéziában, Japánban, Tajvanon, valamint Afrika és Dél-Amerika egyes országaiban találhatók. A feldolgozás, fermentáltság (a polifenol vegyületek oxidáltsága) szempontjából a teát az alábbi főbb csoportokba sorolhatjuk:

  • Zöld tea: (lü csa -Green tea) (világtermelés ~20%): nem fermentált. Kínában a zöld tea a legkedveltebb (138 fajtát ismernek).
  • Fekete tea: (Black tea) (világtermelés ~80%): teljesen fermentált. A kínaiak a készítés során keletkező színe alapján vörös teának (hung csa) nevezik.
  • Oolong tea (wu long): rövid ideig fermentálják, majd gőzölik. A fermentációs (oxidációs) folyamatot megszakítják. Vannak olyan oolong teák, melyekben zöld levelek is találhatók, és léteznek vöröses-barnás árnyalatúak is.
  • Sárga tea (huang-csa): ízében, hatásában a zöld és az oolong tea között helyezkedik el. Sokan kedvelik ezt a kávé és a csokoládé ízére emlékeztető teát.
  • Fehér tea (paj-csa): a fiatal tealeveleket legyűjtik és csak szárítják.
  • Préselt tea (Pu erh – csin-ja-csa): sötét színe miatt a préselt teát nevezik Kínában „fekete” teának.
  • Virágteák (hua-csa): elsősorban a zöld teák aromáját fokozzák a teákhoz adott illatos, aromás ízű virágokkal (pl. jázmin (mo-li), japán rózsa (mej-ku), citrusfélék (taj-taj).

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

Teacserje metszetA fiatal hajtásokat és főképpen a fiatal leveleket gyűjtik, különféle eljárásokkal fermentálják, majd kiszárítják (fekete tea). A kisebb élvezeti értékkel, viszont több jótékony hatással bíró zöld tea fermentálás nélkül készül.

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

Annak ellenére, hogy cseranyagai, flavonoidjai (kvercetin, kempferol), illetve alkaloidjai (koffein, teobomin, teofillin) számos igazolt hatással bírnak (hasmenésellenes-gyulladáscsökkentő, antioxidáns, érfalvédő, illetve serkentő, vizelethajtó) a modern fitoterápiába nem került be, alkalmazása inkább a dietétika területére tartozik.

2018-05-04T12:19:20+00:00 2017. 07. 02.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..