Mezei tikszem (Anagallis arvensis L.)

///Mezei tikszem (Anagallis arvensis L.)

LEÍRÁS

Ackergauchheil/Pimpernel, Scarlet
Kankalinfélék családja (Primulaceae)

A tikszem fonalas gyökérzetű, egynyári növény. Szára négyszögletes, elfekvő vagy felegyenesedő, 25-30 cm hosszú. A levelei nyeletlenek, tojásdadok, szélük ép, a száron keresztben átellenesen állnak. A virágok hosszú levélhónalji kocsányokon magányosan ülnek, ötszirmúak, pirosak, ritkán kékesek. A szirmok 4-7 mm hosszúak, pillás szélűek, forrtak. Nedves, hideg időben a virágok bezáródnak. Júniustól októberig virágzik, termése tok.
Hasonló felépítésű és élőhelyű, kék virágú, pillátlan szirmú növényke a kék tikszem (A. femina Mill. = A. coerulea Nath.).

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

Copyright http://www.netherbarium.hu

Copyright http://www.netherbarium.hu

Mindkét faj egész Eurázsiában elterjedt, hazánkban is mindenütt megtalálható szántóföldi és kerti gyomnövény.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

Dioszkoridész több hasznát is leírja: „A tikszemek apró növénykék, a földön fekszenek, kicsi kerekded levelekkel, négyszögletes szárral, leveleik hasonlóak a falgyom leveleihez, magvaik kerekdedek, egyetlen erejük az, hogy minden fájdalmat enyhítenek. Elűzik a forró dagadásokat. Kihúzzák a testből a hegyeket és nyílvesszőket, elhárítják a tovakúszó keléseket a bőrről, nedvük gargalizálva vagy az orrba cseppentve tisztítja a főt. Csillapítják a fogfájást, ha az ellenkező oldali orrlukba teszik. Attikai mézzel keverve gyógyítják a szem keléseit és jók sötét és homályos látásra. A nedvet borral megiva kígyómarásra, a máj és a vesék panaszaira is használják. Azt mondják, hogy a kékvirágú tikszem feltéve jobbítja a végbelet és visszasegíti valódi helyére, míg a piros virágú ellenkezőleg hat, belülről kihúzza azt.”

Plinius szerint „Két fajtája van: a skarlát vörös színű hímnemű és a kék színű nőnemű. Egyikük sem nagyobb egy arasznál, száruk lágy, leveleik aprók, kerekek és földön fekvők. Kertekben és nedves talajon nőnek. A kékvirágú nyílik először. Bármelyik fajtájának a leve mézzel eloszlatja a szemről a hályogot és az ütésekből származó véraláfutást…”
Hieronymus Bock lényegében csak az elődök munkáit foglalja össze: „A vörös és a kék tikszem száraz és kissé meleg természetű, tisztítanak és kihúznak, a testben és külsőleg is jól használhatók.
E minőségeket Galénosz adja meg. Dioszkoridész és Plinius véleménye szerint nagyszerű növények kígyómarás, veszett kutya harapása ellen, hasznosak mérgezett sebekre, jók pestis idején, megnyitják az elzáródott májat, tisztítják a veséket a nyálkától és homoktól, forrasztják a friss sebeket, gyógyítják a romlottakat és még több erényük van, amit a szerző felsorol. Minden részükkel használatosak. De az officinában csak égetett vizüket veszik.”

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: A népi gyógyászatban a virágzó hajtást (Anagallidis arvensis herba) gyűjtik. Szárítással dolgozzák fel.
  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: –
  • Hatóanyagok: Elsősorban szaponinokat, ezen kívül keserűanyagokat, cseranyagokat, flavonoidokat és egy gombaellenes anyagot tartalmaz.
  • Gyógyhatások, indikációk: Diuretikus, izzasztó és köptető hatása ismert. Külsőleg bőrbetegségek, sebek kezelésére alkalmas.
  • Adagolás:  Erős hatású növény, maximális napi adagja 2-3 g-nyi.
  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Túladagolva erős hasmenést, hányást, émelygést, hosszabb időn át vesekárosodást is okozhat. Kankalinfélékre allergiásaknál bőrkiütéseket okozhat.
2018-05-04T12:19:20+00:00 2017. 09. 03.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..