Kapor (Anethum graveolens L.)

///Kapor (Anethum graveolens L.)

LEÍRÁS

Dill/Dill
Ernyősvirágzatúak családja (Apiaceae, Umbelliferae)

A kapor egyéves növény, felálló (50-120 cm magas), elágazó, barázdált, szürkészöld szárral és 3-4-szeresen szárnyalt, fonalas cimpájú, alul nyeles, felül ülő levelekkel. A virágok összetett ernyőben állnak, gallér- és gallérkalevelek nincsenek, a szirmok sárgásak. A részterméskék (magok) laposak, a háti bordák hiányoznak. Megdörzsölve minden része jellegzetes illatot áraszt.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

Copyright http://www.netherbarium.hu

Copyright http://www.netherbarium.hu

Nyugat-Ázsiából származó, sok helyütt termesztett fűszernövény. Helyenként kivadul.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

Dioszkoridész klasszikus leírása szerint „A kapor görögül és latinul Anethum-nak neveztetik, magvainak és a fű felső részének főzete serkenti a tejet, elűzi a test szeles felfúvódásait, csillapítja csikarásait, megállítja a székletet, elhárítja a hányást és émelygést, hajtja a húgyot… , de sokat és állandóan élvezve sötétíti a látást és károsítja a természetes magvakat, a méh panaszaira fürdőként használandó. Az égetett kapor hamuja feltéve elűzi a szemölcsöket és egyebeket (kondilóma) a fenékről.”

„A kapor böfögést okoz, enyhíti a hascsikarást, megállítja a hasmenést. Gyökere vízben vagy borban a szem folyására jó. A magok illatának beszívása forralás közben, elmulasztja a csuklást. Vízbe téve a gyomorrontást enyhíti…” – írja többek között Plinius.

„A kapor természete száraz, meleg és mértékletes” – mondja Szent Hildegárd, és hozzáteszi, hogy bárhogy is fogyasztják, szomorúvá tesz, nyersen éve nem használ, főzve azonban elnyomja a köszvényt.

Hieronymus Bock több érdekes receptet is leír: „A kapor magvai forróbbak, mint a füve, ételben és külső és belső orvosságként is használhatók. Galénosz azt mondja, hogy a kapor a második fok végén vagy a harmadik elején meleg, és száraz a második elején vagy az első végén. Az égetett kapor meleg és száraz a harmadik fokon. Főképpen a magokat, a virágot és a füvet használják. Az apotékákban vizét és olaját találni. A víz esténként és reggelente 4 vagy 5 lattal megiva meghozza a kismamák tejét, legyőzi a gyomor kapor metszetés a belek felfúvódását, tisztítja a veséket és a hólyagot, hajtja a húgyot, álmot hoz, ha megisszák vagy az orrokra és a halántékra kenik. Az olaj nagyon jó az inakra, lágyít, szétoszlat, elemészt és ezért jó fül-, fő-, test-, vese- nyak- és oldalfájdalmakra, ha finom gyapjúval felteszik, lázakban a nagy hidegre és remegésre a gerincre kenik, és különösen jó hideg, kemény, nyers dagadásokra és daganatokra…. Egy jó tej álmatlanságra: végy másfél latnyi fehér mákot, 1 latnyi hámozott keserűmandulát. Törd össze mozsárban és önts hozzá 8 latnyi kaporvizet. Idd meg, mielőtt az ágyba mész. A kismamák tejének meghozására vedd zöld kapor és édeskömény füvét, amennyit szeretnél, főzd gabonavízben és tégy hozzá cukrot. Ezt kell innia a kismamának… Az asszonyi vérzés serkentésére és a belőle fakadó fájdalom csillapítására egy kipróbált nagyszerű orvosság: végy 1 maroknyi kaprot, fél maroknyi fekete ürmöt, zsályát, szurokfüvet, csombormentát és margitvirágot, fél latnyi kapor és édesköménymagot, törd ezeket össze, tedd ugyanannyi bor és víz keverékébe, préseld ki és tedd az altestre…”

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: Manapság az érett magokat (kapor termés – Anethi fructus) gyűjtik, és többnyire további feldolgozás nélkül használják fel.
  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: A magról WHO-monográfia készült.
  • Hatóanyagok: Illóolajat (összesen 2-5%; karvon, dihidrokarvon, 1,8-cineol, stb.) és zsíros olajokat, kisebb mennyiségben flavonoidokat és kumarinokat tartalmaz.
  • Gyógyhatások: Elsősorban az emésztőtraktusra hat, étvágygerjesztő, emésztést serkentő és szélhajtó hatású, ezért sokkal inkább fűszerként, mint gyógynövényként használják. Enyhe vizelethajtószer, serkenti a kismamák tejtermelését is. Fűszerként salátákhoz, uborkához és sajthoz adják.
  • Adagolás: Napi adagja 3 g.
  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Nyálkahártya-gyulladást, hasmenést és hányást válthat ki. Várandósság ideje alatt használata terápiás mennyiségben nem ajánlott.
2018-05-04T12:19:20+00:00 2017. 11. 01.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..