Kámforfa (Cinnamomum camphora (L.) J. S. Presl)

///Kámforfa (Cinnamomum camphora (L.) J. S. Presl)

LEÍRÁS

Kampferbaum/Camphor
Babérfélék családja (Lauraceae)

A kámforfa dús koronájú, göcsörtös ágrendszerű, a 40 m-es magasságot és 5 m-es törzsátmérőt is elérő, hatalmas termetű fa. Levelei szórt állásúak, széles lándzsásak vagy elliptikusak, hosszuk 10-13cm, szélük ép, felszínük fényes. A sárgásfehér virágok a levelek hónaljából eredő, hosszú nyelű bugákat alkotnak. A termés bíbor-fekete csonthéjas.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

Copyright http://www.netherbarium.huA kámforfa Kína és Japán déli vidékein őshonos, emellett Ceylon szigetén és Kelet-Afrikában is termesztik.

Copyright http://www.netherbarium.hu

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

Korábban elsősorban rovar- és kígyóriasztóként, fűszerként, valamint vallásos célokra (füstölők) használták.

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: Az idősebb törzsdarabokból és ágakból vízgőzdesztillációval nyerik ki a nyers kámforolajat (Oleum camphoratum), majd ebből kristályosítással és szublimációval a tiszta kámfort (Camphora).
  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: A kámforról pozitív E-monográfia készült.
  • Hatóanyagok: A kámforolaj sok komponensű illóolaj (fő összetevői a kámfor mellett a vanillin, a szafrol és a borneol), maga a természetes kámfor a fényt jobbra forgató, gyűrűs monoterpén (az α-pinénből szintetizált mesterséges kámfor optikailag inaktív).
  • Copyright http://www.netherbarium.hu

    Copyright http://www.netherbarium.hu

    Gyógyhatások: A kámfor helyi vérbőséget okoz és enyhén fájdalomcsillapító-érzéstelenítő hatású, ezért elsősorban reumatikus panaszok, izomsérülések kezelésében használatos. Erős antibakteriális hatása miatt szájvizekbe, fogkrémekbe is teszik. A monográfia belsőleg keringési diszreguláció (hipotónia) és légúti hurutok, külsőleg lágyrész-reumatizmus kezelésére ajánlja. Belsőleges felhasználása manapság visszaszorulóban van, a modern monográfiákban nem szerepel.

  • Adagolás: A kámfor helyi vérbőséget okoz és enyhén fájdalomcsillapító-érzéstelenítő hatású, ezért elsősorban reumatikus panaszok, izomsérülések kezelésében használatos. Erős antibakteriális hatása miatt szájvizekbe, fogkrémekbe is teszik. A monográfia belsőleg keringési diszreguláció (hipotónia) és légúti hurutok, külsőleg lágyrész-reumatizmus kezelésére ajánlja. Belsőleges felhasználása manapság visszaszorulóban van, a modern monográfiákban nem szerepel.
  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Nagyobb mennyiségben külsőleges felhasználás mellett a bőrön és a nyálkahártyán át is felszívódhat, és émelygéssel. hányással, erős szívdobogással járó mérgezést okozhat. Érzékeny bőrön vörösödést, gyulladást válthat ki.
2018-05-04T12:19:19+00:00 2017. 12. 05.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..