Indás ínfű (Ajuga reptans L.)

///Indás ínfű (Ajuga reptans L.)

LEÍRÁS

Kriechender Günsel
Bugle
Ajakosok családja
(Lamiaceae, Labiatae)

Copyright http://www.netherbarium.hu

Az indás ínfű évelő növény, rövid gyöktörzzsel. Szára négyélű, egyenes, alul pelyhes, felül kopasz vagy két oldalán szőrözött. Tőlevelei hosszú nyelűek, lapát alakúak, szélük durván fogazott. A föld felett kúszó, legyökerező indákat is fejleszt. A szárlevelek keresztben átellenesen állnak, rövid nyelűek, oválisak, szélük durván fogazott. A kék virágok a hajtások végén levélhónalji örvökben állnak, a fellevelek épek, kékesek. A csésze ötfogú, a párta felső ajka hiányzik, az alsó három hasábra tagolt. A négy porzó a pártacsőből kiáll. Május-júniusban virágzik. Termése négyosztatú makkocska.
Hasonló felépítésű, indákat nem fejlesztő növény a közönséges infű (A. genevensis L.). A fellevelek háromkaréjúak, a szár bozontosan szőrös.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

Az indás ínfű európai elterjedésű, középhegységi tölgyeseinkben gyakori, sok helyütt tömeges növény. A közönséges ínfű inkább szárazabb gyepekben, cseres-tölgyesekben érzi jól magát.

KLASSZIKUS RECEPTEK

Hieronymus Bock leírása alapján „az ínfű Fuchsius tanai szerint meleg száraz természetű. De kevéssé meleg, mondja Dodonaeus, viszont meglehetősen szárító és emellett összehúzó ereje is van. Minden részével használják, az apotékákban desztillált vizét tartják, ami eloszlatja a megalvadt vért, gyógyítja a sebes beleket, csillapítja a fájdalmukat, megnyitja a májat, segít a sárgaságban és gyógyítja a száj sebeit. E füvet a seborvosok is nagyra becsülik. Mert összeforrasztja a sebeket, eloszlatja az ütéstől vagy eséstől összegyűlt vért, gyógyítja a sérvet, jó aftákra, vagyis a száj apró kiütéseire, jó a nemi részek keléseire. Sebitalként is használják. Ezért írja Ruellius, hogy Franciaországban az a szólás járja, hogy nem kell seborvos annak, aki ínfüvet és gombernyőt tart otthon.”

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: A népi gyógyászatban a virágzó hajtást gyűjtik májusban. Könnyen, gyorsan kiszárítható.
  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: –
  • Hatóanyagok: Elsősorban iridoid glikozidokat (harpagid) tartalmaz.
  • Gyógyhatások: A modern fitoterápiában nem használatos, a népi orvoslásban enyhe hashajtóként, gyulladáscsökkentőként és fájdalomcsillapítóként használják, főképpen horzsolt és zúzott sebekre, kenőcs vagy borogatás formájában.
  • Adagolás: A tea napi adagja 2 csészényi. 1 csésze tea 2 teáskanálnyi szárított fűből készül forrázással, öt perc állás után leszűréssel.
  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Nem ismertek.
2018-05-04T12:19:20+00:00 2017. 01. 03.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..