ETI információk – Természetgyógyász vizsgák

///ETI információk – Természetgyógyász vizsgák

Természetgyógyászati vizsga Magyarországon

Az érvényben lévő törvények szerint ma természetgyógyász vizsgát csak a GYEMSZI ETI, vagyis az Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet Főigazgatósága szervezhet, így aki vizsgázni szeretne, náluk kell jelentkeznie.

vizsgákra jelentkezés feltételeiről
Természetgyógyászati modulvizsgák 2014

Az ÁEEK elérhetőségei

Honlap: ÁEEK vizsgák

Linkek a legfontosabb jelenleg hatályos törvényekhez és rendeletekhez, amelyek a természetgyógyász vizsgák formai és tartalmi követelményeit szabályozzák.

2018-05-04T12:19:27+00:00 2014. 06. 23.|15 hozzászólás

15 hozzászólás

 1. Boros Ilona 2018. 05. 24. - 22:56 - Válasz

  Gyógymasszőrként OKJ bizonyítvánnyal rendelkezem. Elvégeztem az ELO keretében távoktatásban a Természetgyógyászatot, amelyről Elismervényt kaptam és részt vettem Életmód táborban is Tahitótfaluban amelyről van igazolásom. Érdekelne, hogy miből kell vizsgát tegyek még, hogy Természetgyógyász bizonyítvánnyal is rendelkezzem, hiszen Egészség modulból már levizsgáztam gyógymasszőrként. Előre is köszönöm. Tisztelettel: Ilona.

  • Varsányi Péter 2018. 05. 25. - 10:56 - Válasz

   Kedves Ilona!
   Sajnos nincsen arró ismeretem, hogy az ELO képzését az ÁEEK elfogadja-e felkészítő tanfolyamként, ahogy az Ön által említett tanfolyamnak a felépítését, tematikáját sem ismerem. Ezért azt tanácsolom, hogy az ÁEEK illetékesét kérdezze meg róla, hogy van-e az ELO-nak TGY modulvizsgára felkészítésre megállapodása. Amennyiben igen, a képző helynek a tanfolyam elvégzését egy meghatározott (ADATLAP nevű) nyomtatványon kell igazolnia függetlenül attól, hogy Önnek milyen nevű tanúsítványt adnak.
   Az Életmód tábor esetében hasonló a helyzet: a jogszabály 5 napos bentlakásos tábor végzését írja elő, erről a képző helynek egy hasonló adatlapot kell kiállítania, amennyiben erre az ÁEEK-val van megállapodásuk. Ha nincs, akkor sajnos nem fogják elfogadni a tábort.
   A két alapmodult követően még egy szakmai vizsgát kell tenni egy ön által választott területből, amelyet Ön választhat ki (a lehetséges szakterületek listáját megtalálja ezen a honlapon: http://www.enkk.hu). Ennek a szakmai vizsgának a birtokában gyakorolhatja a természetgyógyászati tevékenységet.
   Javaslom partnerünk oldalán az alábbi blogbejegyzések átnézését, sok hasznos információt megtudhat belőlük a vizsgákra és a tevékenységre vonatkozólag:
   HOGYAN LEHETEK TERMÉSZETGYÓGYÁSZ?
   A TERMÉSZETGYÓGYÁSZ MŰKÖDÉSI ENGEDÉLY MEGSZERZÉSE

   Bízom benne, hogy tudtam segíteni, üdvözlettel: Varsányi Péter

 2. Nemes-Bazsó Ingrid 2017. 11. 08. - 09:24 - Válasz

  Kedves Varsányi Péter!

  2009-ben Egészségfejlesztő rekreációszervező szakon végeztem és a 45 órás 5 napos életmódtáborban vettem részt a főiskola keretein belül. A természetgyógyász alapmodul vizsgához felhasználhatom ezt az életmódtábort? Elég választanom egy természetgyógyász alapmodul vizsgára felkészítő tanfolyamot hozzá, hogy vizsgát tehessek?

  Előre is köszönöm válaszát!

  Üdvözlettel: Nemes-Bazsó Ingrid

  • Varsányi Péter 2017. 11. 09. - 06:49 - Válasz

   Kedves Ingrid!

   A kérdésre nem tudok egyértelmű választ adni, mindenképpen az ÁEEK-hoz kellene fordulni. A kérdés az, 1) rendelkezik-e igazolással az Életmódtáborról? 2) a főiskola regisztrált képzőhely-e az ÁEEK vizsgák szempontjából? (Illetve, ha nem az, akkor méltányosságból, pl. index alapján elfogadják-e). Ezeket a kérdéseket viszont csak az ÁEEK tgy képzést szervező munkatársa tudja megválaszolni. Üdvözlettel: Varsányi Péter

 3. Ginder Erika 2017. 09. 21. - 12:55 - Válasz

  Kedves Varsányi Péter, 2010 szeptemberében kezdtem meg a természetgyógyászati tanulmányaimat, de csak az eü modulból tettem később vizsgát. Van- e valamilyen feltétele annak, hogy a közeljövőben a tgy modulból is vizsgát tehessek?

  • Varsányi Péter 2017. 09. 22. - 06:15 - Válasz

   Kedves Erika!
   A tanfolyam elvégzésének tudomásom szerint a jelen pillanatban hatályos jogszabályok szerint nincs elévülési ideje, így nincs akadály annak, hogy vizsgát tudjon tenni.

 4. Takács-Tóth Katalin 2016. 09. 15. - 16:16 - Válasz

  Kedves Péter!

  Köszönöm a segítséget! Jelentkezem!

  Kata

 5. Takács-Tóth Katalin 2016. 09. 12. - 22:24 - Válasz

  Kedves Péter!

  Okleveles aromaterapeuta vagyok. Amennyiben fitoterapeuta képesítést szeretnék szerezni, ahhoz elegendő a gyógynöv.ism.-fitoterapeuta modult és az eü. modult elvégezni? nem szeretném a komplett természetgyógyász papírt, mert én továbbra is aromaterapeutaként szeretnék dolgozni. illetve kérdésem még, hogy vizsgázni ezekből hol, hogyan kell és mennyi a vizsgadíj? Az AME-tól kaptam az ajánlást.
  köszönöm a segítségét!

  üdvözlettel: Takács-Tóth Katalin

  • Varsányi Péter 2016. 09. 13. - 07:16 - Válasz

   Kedves Katalin!
   A legfontosabb kérdés ilyen esetekben az, hogy mit jelent a képzettségében az “okleveles” szó. Ma Magyarországon oklevelet csak felsőoktatási intézmény adhat ki, más felnőttképzés keretében csak Tanúsítvány szerezhető. Ez azért lényeges, mert ha felsőoktatásban szerezte a képzettségét, akkor a szakleírásban szerepel, hogy milyen jogosítványokat biztosít. A természetgyógyászat gyakorlásáról szóló jogszabály NEM különbözteti meg az aromaterapeuta tevékenységet, annak gyakorlását a fitoterapeuta végzettség teszi lehetővé – ehhez viszont szükséges a teljes természetgyógyász papír. A vizsga menetéről és az vizsgadíjakról az ENKK honlapján tud tájékozódni pl. ezen a linken: http://www.enkk.hu/files/dokumentumtar/tgyTaj.pdf .

 6. Pesei Rozália 2016. 07. 29. - 21:45 - Válasz

  Kedves Varsányi Péter!
  Köszönöm válaszát. (Előző email-emben természetesen a szeptemberben induló képzéssel kapcsolatban kérdeztem, hogy lehet-e még csatlakozni.) Most van még hely, ugye, a gyógynövény ismereti tanfolyamra? Olvastam a honlapjukon, hogy az ETI elfogadja ezt a tanfolyamot a fitoterapeuta képzés felkészítő tanfolyamaként. Ez mit jelent? Mit nem kell, és milyen tanfolyamot vagy modult kell még elvégezni ahhoz ezen kívül, ha fitoterapeuta is akar lenni esetleg az ember a jövőben.

  Köszönettel:

  Pesei Rozália

  • Varsányi Péter 2016. 08. 05. - 07:19 - Válasz

   Kedves Rozália!
   Természetgyógyász végzettség megszerzéséhez az alábbiak szükségesek: Természetgyógyászati modul tanfolyam és életmódtábor (+ vizsga), Egészségügyi modul tanfolyam (+ vizsga), valamint egy szakmai, pl. Fitoterapeuta tanfolyam (+ vizsga), ezek birtokában kezdeményezheti a működési engedély kiadását.

 7. Kissné Pesei Rozália 2016. 04. 11. - 15:56 - Válasz

  Kedves Varsányi Péter!

  Érdeklődni szeretnék, hogy van-e valamilyen előfeltétele a gyógynövényismereti tanfolyamon való részvételnek. Valamint érdekelne még, hogy kb. hány fős csoportokban tanulnak és hogy van-e még lehetőség jelentkezni. Az elméleti oktatás helyszíne a Bethlen Gábor utca?

  Köszönettel.

  Pesei Rozália

  • Varsányi Péter 2016. 04. 22. - 14:08 - Válasz

   Kedves Rozália!
   Előfeltétel nincs, igyekeztünk a tananyagot úgy összeállítani, hogy leendő terapeutáknak és otthon, családi körben alkalmazóknak is megfelelő legyen. A tanfolyam mindig szeptemberben indul, így áprilisban már nem lehet (nem is érdemes) csatlakozni. A csoportok létszáma 10 és 20 fő között változik a jelentkezők számától függően, az elméleti oktatás helyszíne valóban a Bethlen Gábor tér. Tisztelettel: Varsányi Péter

 8. Demcsák Lászlóné 2015. 12. 04. - 21:05 - Válasz

  Érdeklődni szeretnék, hogy a természetgyógyász eü. modul 2014-es és 2015-ös vizsgák, honnan tölthetők le, az eddigi elérhetőség nem nyílik meg. Ezt eddig meg lehetett nyitni, most nem: http://naturasanat.hu/megoldolapok/eu-megoldolapok

  Ezen az oldalon sem nyílik meg a 2014-es természetgyógyászati modulvizsgák.(?) Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm! Üdv. Demcsákné

  • Varsányi Péter 2015. 12. 06. - 21:06 - Válasz

   Kedves Demcsákné!
   Az említett oldal nem a miénk, jelenleg nekünk sem nyílik meg. A hiba Syntax error, bízunk benne, hogy az oldal fenntartója mihamarabb javítja a hibát.

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..